Kabbalah.info - Kabbalah Education and Research Institute

Патеки

Интервјуа и разговори со Д-р М. Лајтман на секојдневни и интересни теми

Дали медитацијата е духовност?

Pteki LajtmanМногу луѓе од западниот свет медитацијата ја сметаат за духовност. Која е вистината во одност на духовноста?
Повеќе...
 

Што точно е духовност?

Pteki LajtmanTипично за ова време e сите да сакаат духовност. Не постоела пред 100, 200, 1000 години, луѓето не зборувале многу за духовноста. Ова е посебно време за духовно откривање, но никој не знае што е духовност.
Повеќе...
 

Постои ли кабалистички заговор?

Pteki LajtmanКаква врска имаат масонството и тајните друштва со кабалата? Многу учења и гледишта, различни методи сакале да се поврзат, да се врзат со кабалата, бидејќи никој не знаел што е кабала. Но, сите сакаат да кажат дека позајмуваат од неа, дека таа им е извор за црпење и дека еволуирале.
Повеќе...
 

Екстрасензорна перцепција и психички моќи

Pteki LajtmanДуховно е нешто што не постои во нашиот свет во ниеден облик. И без разлика колку се трудиме да ѝ се приближиме на природата, нема да го најдеме, едноставно нема. Меѓу животните, растенијата и луѓето - не постои. Духовното е целосно одделено од нас.
Повеќе...
 

Сексуални тајни и духовност

Pteki Lajtman Целото човештво секогаш се вртело околу сексот. Но, таа тема не припаѓаше само на сексот и толку, на животинскиот чин. Билa опкруженa со музика и уметност, а денес на некој начин е многу, ако можам да кажам, целта е директна, отворена. А од каде доаѓа?
Повеќе...
 

Кој или што е духовен Гуру?

Pteki Lajtman Има посебни луѓе во смисла на привлекување на луѓето, ги претвораат луѓето во робови, нивни слуги, ги тераат, ги приморуваат луѓето да ги прифатат како нешто посебно, надчовечно. Ги поробуваат луѓето, ги потчинуваат, можеби и ги користат за пари, почит и секако за доминација. Користат други средства, можеби други видови на задоволство.
Повеќе...
 

2012г. е крајот на светот?

Pteki LajtmanТоа е менување на свеста, но календарот на Маите вели дека сме биле во процес на развивање и тоа води горе - долу исто кон менување на свеста.
Повеќе...
 

Достигнување на Вишите Светови

 
 
so matica