Kabbalah.info - Kabbalah Education and Research Institute

Кабала моменти

Кабала Моменти се извадоци од дневните Кабала Лекции кои се учат со д-р Михаел Лајтман, врз основа на веродостојни кабалистички извори и вклучува учество во живо помеѓу студентите по Кабала и гледачите на Кабала ТВ

Наставата се одржува од 2:00 до 5:00 часот наутро, Македонско време,од Недела до Петок. Петочните лекции се наменети воглавно за почетници.

Сите Дневни лекции можат бесплатно да се симнат во секое време од Архива

Новиот интернет - Да го градиме заедно

internet.kbb1.com

Страв и љубов

shutterstock 8380813Постојат само две главни заповеди - страв и љубов. Од стравот доаѓа барањето, а од љубовта - благодарноста.
Повеќе...
 

Светлина и темнина

shutterstock 5450824Разликата помеѓу духовната светлина и темнина е во тоа што светлината е својство на давање, а темнината е својство на примање - за себе.
Повеќе...
 

Во лушпа

shutterstock 9336772Нашата желба е обвиткана во лушпа. Замислете си, тоа е како кокос - внатре има сок, а потоа има бел дел и конечно, надворешната лушпа - кафеникава.
Повеќе...
 

Иднина - Светот на единството

Јас создавам во себе место за ова лего и, всушност јас ги вклучувам во себе сите. Но под услов во својата желба за примање да дадам на секого место како во легото во кое, додека го цртам, таму влегуваш ти и тој и тој...
 

Како нè воспитуваат

bnei baruhПроценката не е само колку добиваш, туку и колку даваш. Секој треба да дава, треба да работи, треба да дава на општеството, треба да го преземе врз себе товарот на семејството, одгледувањето на децата итн.
Повеќе...
 

Успешно семејство

shutterstock 7210075Мажот и жената, и Создателот меѓу нив. Ако тие постојат за да го достигнат духовното, и тоа е најважно за нив - врската, и навистина, секој пат си ја поставуваат како цел пред себе, кога и двајцата знаат дека тоа е причината поради која постоиме на овој свет, тоа е "круна" на семејството.
Повеќе...
 

Уживањето на мажот

shutterstock 21500086Тоа доаѓа од духовниот корен, каде што силата на давање бара место во кое може да дава, место за давање.  
Повеќе...
 

Поврзување меѓу жените

images.jpgmrezaТака жените се здружувате во една организација, во која самите можете да се справите, но заедно можете кога ги користите надворешни сили.
Повеќе...
 

„Мачо“ жени

shutterstock 13450555 Жените, поради недостаток на избор, достигнуваат и до фаза во која треба да се справат со животот, за да обезбедат она што мажите не им даваат, и така тие се обврзани да учат, да вршат тешка работа, да се грижат за домот, да раѓаат деца без мажи, да ги воспитуваат, да се грижат за нив без сопруг.
Повеќе...
 

Кабалистички книги

heb-booksКнигата никогаш не ни кажува за нешто теоретско и со тоа да треба да се согласам со разумот, туку само со нашите чувства.
Повеќе...
 

Излез од темнината

shutterstock 32561977Односно од една страна, ситуацијата е многу опасна, но од друга страна, тоа е ситуацијата погодна за ширењето, поправање на темнината.
Повеќе...
 

Ти си слободен

shutterstock 26695171Нема награда и казна, не плаши се од ништо. Ние откриваме пред него сè и сега, кога ти гледаш дека нема ништо такво – прави сè што сакаш, одлучи сега!
Повеќе...
 

Ако нема чувство - нема ни разум

11885174 10206290856484523_5454689282004698258_nРазумот доаѓа само откако нешто ќе почувствуваш, кога можеш да разграничиш нешто во чувствата, тогаш разумот работи. Ако нема чувства, тогаш нема ни разум.
Повеќе...
 

Без минатото

manwomanДа жалиме за минатото е навистина идолопоклонство. Нема никакво „вчера": она што се случило - се случило.
Повеќе...
 

Сè доаѓа од Него !

Kabbalah Science_and_the_Perception_of_Reality-t_previewСе разбира сè што чувствувам доаѓа од Него, иако ми се чини дека доаѓа од други места.. Но, тоа секогаш доаѓа од Него.
Повеќе...
 

Соединети во желбата

shutterstock 6071236Науката кабала за разлика од многу методи не употребува било какви обреди, дејства, ограничувања – во овој свет... Не зависи од овој свет, во ништо..
Повеќе...
 

Отворете го срцето!

app full_proxy.phpОтворете го срцето.Најважно е да не очајувате и да не си давате никаков одмор, но да се залагате токму тогаш кога е тешко.
Повеќе...
 

Како го поминавте махсом?

shutterstock 7646509И само хероите меѓу нив, чие трпение ќе издржи, ќе ги осуети стражарите и отвори портите, и тие веднаш беа наградени со појавата на лицето на Создателот.
Повеќе...
 

Слатки пречки

23472355 912019108947237_58807363635238854_nВо духовното љубовта може да израсне само од омразата, од отфрлањето, кога ти треба тоа да го совладаш, кога треба да изградиш нешто сосема спротивно.
Повеќе...
 

Децата зборуваат за пари

shutterstock 14051605Парите се еквивалент на сè во нашиот свет, сè се мери со парите, додека во духовното сè се мери со масах, со екранот.
Повеќе...
 
Повеќе Артикли...

Достигнување на Вишите Светови

 
 
so matica