Kabbalah.info - Kabbalah Education and Research Institute

Кабалата и врските

Совети за како да изградите успешни односи врз основа на принципите и духовно разбирање на нашата природа

Улогата на жената во одржување на врската

shutterstock 13450555Со тоа што го фали својот човек, жената му помага нему да се развива и ја зајакнува нивната врска. Тогаш осознава што тој бара од неа.
Повеќе...
 

Љубовта во приказните е само тоа - приказна

shutterstock 2372142 Вистинска љубов постои само во духовниот свет. Ако мислите дека ќе ја најдете љубовта од приказните и тоа ќе ве направи среќни, размислете пак. Таквата љубов не е вистинска љубов, туку користење на другите за себезадоволување.  
Повеќе...
 

Зошто сме толку преокупирани со секс?

Духовното потекло на сексот е единството на душата со Создателот. Во духовниот свет, душата е обединета со Светлината, и ова единство се нарекува „Зивук“- спојување во двојка.Тоа претставува обединување на двата дела од суштеството - машкиот и женскиот, и е најголемото задоволство што некогаш постоело - душата исполнета со Светлината на Создателот. Духовното спојување во двојка има исто така свое разгранување или копија во физичкиот свет- тоа е крајното задоволство на овој свет, и почетокот на сите наши желби на овој свет.
Повеќе...
 

Денес е потребен духовен однос, поинаку нема заеднички врски

liebeОдносите без духовна поврзаност не можат да преживеат Денес практично е невозможно мажот и жената да одржуваат добар однос со текот на времето, ако не постои  духовна поврзаност меѓу нив. Тоа е затоа што нивните ега се во конфликт еден против друг и ја разоруваат нивната врска. Затоа постојат безброј разводи, и повеќето врски се распаѓаат, бидејќи нашите ега се во „пламен“ и тие само раснат сè поголеми со времето. Преубавиот стих, „Мажот, жената и Боженственото Присуство меѓу нив“ – едноставно не постои кај таквите парови.
 

Рамноправноста помеѓу мажот и жената: Добро или лошо ?

frau und glueckЖената ја извршува својата улога со тоа што е спротивна,(и не е еднаква) со мажот Улогите на мажите и жените станаа толку нејасни, што луѓето се збунети, какви би требало да бидат идеални улогите на мажите и жените. Ова влијаело на односите помеѓу мажите и жените, и дури предизвикало збунетост кај луѓето за нивниот сопствен идентитет. Колку повеќе сакаме да создаваме едноставна, чиста рамноправност – според нашето разбирање на тоа, на крајот тоа не користи ниту на мажите, ниту на  жените.
Повеќе...
 

Што значи приказната за Адам и Ева во нашите времиња

shutterstock 32894614 Нашето его е змијата кој не спречува да бидеме во состојба да сакаме некој друг. Значењето на приказната за Адам, Ева и змијата всушност е многу едноставно. Змијата го претставува егото кое е откриено помеѓу Адам и Ева, мажот и жената. И тоа е навистина сè што е тука раскажано. На пример, да си претпоставиме среќен, заљубен пар.
Повеќе...
 

Духовниот корен на мамењето

 2110232Помешаност на машки и женски квалитети на духовно ниво води кон изневерување, предавство и сексуални девијации во нашиот свет.
Повеќе...
 

Заедничко достигнување - Вистинско значение

alt Мажите се здобиваат со Светлина, а жените им обезбедуваат желба за поправување Фразата „мажот и жената, досегнување заедно“, на сите нас ни дава претстави кои немаат ништо заедничко со она што всушност представува. Ние се гледаме нас како телесни мажи и жени кои се однесуваат едни кон други како што нивните тела, мисли и емоции се однесуваат на нив!
Повеќе...
 

Вистината за виртуелните врски

Виртуелните врски се производ на нашата сопствена фантазија.   Многумина денес создаваат „виртуелна романтична поврзаност" на социјалните интернет страници каков што е Фејсбук. Тие среќаваат други луѓе, споделуваат фотографии, па дури и се вљубуваат во нивните виртуелни партнери! Причината поради која сме толку многу привлечени кон нашите виртуелни партнери е поради тоа што со нив се поврзуваме на не-материјално ниво, без физички контакт, па дури и „духовно" на некој начин.
Повеќе...
 

Достигнување на Вишите Светови

 
 
so matica