CANLI DERSLERDEN NOTLAR


   ŞAMATİ 141 - PESAH TATİLİ İLE İLGİLİ

OKUMA

Pesah tatili Mohin de Haya ile ilgilidir. Şöyle ki, Sefitot’ta sayarken Mohin de Yehida vardır ve sayarken Mohin’i çıkarırlar. Çünkü saymak dua etmek gibidir ve dua ederken de Işıkların ayrılışı vardır. Ama saydıktan sonra Mohin yerine döner. Sayarken Katnut olayı ise Yehida’dır. Aynı zamanda Hod’un Yehida’sı vardır ki bu Şabat’tır. Bu Aba ve İma’nın Mohin’idir.

RAV

Öğrendik ki Yaratan, yaratılanlar için birçok derece yarattı. Hayat ağacında, Talmud Eser Sefirot’ta da bu derecelerin hepsinin Yaratan’ın sonsuzluk dünyasından, bu dünya dediğimiz en alt dereceye nasıl geldiğini çalışıyorduk. Yani Asiya’nın Malkut’unun parçası.

Neden yaratılış 125 dereceden oluşuyor (Beş dünya, beş Partzuf, her Partzuf’da beş sefirot). Bize şöyle açıklıyor, ağır bir yükü bir yerden bir yere götüreceğimiz zaman parça parça götürürüz. Ve yol üzerinde dinlenecek enerjimizi toparlayacak duraksadığımız noktalar vardır. Dolayısı ile insanoğlu da yüzlerce, milyonlarca, milyarlarca ruh (Adam Harişon yerine). Bu da parçalara ayrılmış durumda. Ve her parçada birçok reenkarnasyondan, birçok farklı safhalardan geçerek yapması gerekeni yapmak zorunda ki en sonunda o yük almaktan ihsan etmeye geçiş olsun.

Bu nedenden dolayı manevi çalışmayı yaparken aşağıdan başlıyoruz, merdivenin en altından. Ve derecelerden basamak basamak çıkıyoruz. Her safha son derece net, farklı ve kendi tanımı var. Burada derecelerin kendisinden bahsetmiyoruz ama derecelerin içinde de ek basamaklar var. Sağ çizgi, sol çizgi, orta çizgi var, her şey için bir hazırlık dönemi var ve uygulamaları vs var.

Şöyle yazdığı gibi, her gün sanki bir öncekinden farklı yeni bir gün. Şöyle ki, her derecenin kendi zamanı var, kendi rolü var(bu yüzden gündüz, gece vardır), her günün kendi için bir adı var, kendi için bir yeri vardır. Ve haftanın sonunda da yeni bir derece başlar ve dört safhadan geçtikten sonra bir önceki derece tamamlanır. Ondan sonrada aybaşı var. Ay yenilenir ve birkaç ay sonra güneş yenilenir ve tatiller gelir vs.

Bize anlatıldıkları gibi her safhada kişinin kendisini ıslah etmesi için özel bir yol vardır(ve dereceler). Şöyle ki, kişi bunu yaşadıkça özel bir süreci bitirir. Bu yüzden bu derecelerin hepsi birbirinden ayrıdır ve farklı isimlerle de birbirlerinden ayrılırlar. Tatillerinde isimleri bu yüzden farklı. Pesah, Sukod, Şavuot vs. Bu tatilleri kutluyoruz ama fiziksel kutlamalarının dışında farklı bir önemi var elbette. Çünkü anlamı farklı.

Baal HaSulam bu makalesinde, bu Mısır sürgününden çıkma mucizesi hakkında yazıyor. Neden mucize? Çünkü kaplar hazır değildi, insanın arzuları hazır değildi ama Mohin de Yehida denilen Işık yansıdı (Yaratan’dan). Ve o Işık içinde bulundukları Mısır sürgününden onları çıkardı. Mısır sürgününden çıkmak diye buna diyoruz.

Kişinin egosundan yani alma arzusundan yani bu ego denilen Firavunun gücünden, Mohin de Yehida Işığı olmadan insanın kurtulması mümkün değil. Ve ondan sonra Işık kabı egosundan çıkarıyor, alma arzularını nötrleştiriyor, pasifize ediyor. Ve şimdi o insanların içlerinde Mısır sürgününden yani alma arzusundan çıkarak ek bir arzu oluşturma safhasına gelmek için fırsat veriyor(Mısır sürgününden çıkararak bu fırsatı veriyor). Ve sayılan günler için bunlar denir. Yani çıkışta daha az Işıklar gelir ama bu Işıklar kendi üzerlerinde çalışan insanlara güçlerini toparlamaları için, talep etmeleri için yardım eder. Islah eden Işık, o Şavuot tatilini sembolize ediyor.

Kişi bu şekilde arzularını sistematik şekilde almaktan ihsan etmeye doğru ıslah edebilir ve Sina dağına gelebilirler. Kişinin içinde keşfettiği o sayımlarda eksikliğine göre güç alsın ve o kırk yıl çöldeki sürgünde dolanmalarına tekabül eden o özel ruhani hal, geçirdikleri hissi koşullar, farklı bölümlerde yaşadıkları arzularında, alma arzularında ki değişikliklerinde ki ayrımları( orada kabilelere ayrıldılar) ve çölde ilerlemeleri manevi koşulları anlatıyor. Ve İsrail toprakları denilen bir ıslaha geldiler. Burada İsrail toprakları derken bir ıslahtan bahsediyoruz, bir toprak parçasından değil, manevi bir koşuldan bahsediyoruz. Bunların hepsi Mohin de Yehida denilen koşula gelmek içindi.

Bu nedenden dolayı tüm sevaplarda Mısır sürgününü unutmayın diye söylerler. Peki, bunda hatırlanması gereken ne var? Çünkü esas sevap orada başlıyor. İnsan Firavunun kontrolünden kurtuluyor yani egosundan kurtuluyor. Islah edebilecek bir konumda oluyor. Dolayısı ile alma arzusu olan o firavundan sıyrılıp kaçıyor. Şimdi de egoist niyetini Klipa denilen o kabukları (arı olmayan kirli kabukları) ihsan etmek için çevirebilir (arındırabilir). Ve ek olarak Mısır sürgününde bir örnek verilmişti. Ulaşabileceğimiz koşul, ulaşabileceğimiz Işık oluşan tüm Işıklardan farklı olarak Yehida Işığı Gimar Tikun’da ifşa oluyor.

Günlerin sayımına Katnut denir yani küçüklük. Bu nedenden dolayı evlenmek yasaktır denir. Çünkü Işıklar yoksa nasıl çiftleşeceksin yani kaba tekabül edecek bir Işık olması lazım. Çünkü bütünlük yerine eksiklik ortaya çıkar. Ama bir dereceye göre Katnut olan bir başka dereceye göre Gadlut (büyüklük) olabilir. Maneviyatta bunların hepsi relatif şeyler. Elbette maneviyatın altında ki her şeyde çok az dereceler. Bu yüzden Gimar Tikun hat safhada tüm Işıkların ifşa olduğu bir zaman (tüm Işıkların ifşası Gimar Tikun’da).

SORU: Yesod nedir?

RAV: Biz ruhu parçalara ayırıyoruz. Haya’nın Işığına Aba, İma ve Yesod’a ayrılıyor. Bunlar iki parça Bina. Katnut zamanında Aba, İma ve Yeshot’a ayrılır. Gar de Bina ve Zat da Bina. Ve Gadlut zamanında büyük Işıklar aşağıya transfer edildiği zaman bütünleşip on Sefirot’u oluştururlar. Ve aşağıdakiler talepte bulunduğu zaman Bina’nın bu iki koşulunu bütünleştirirler. Ama normal zamanlarda bütün ve bütün olmayan iki parçadır. Bütün olmayan nedir? İhsan edemediği zaman. Ne demek bu? İhsan edecek kimse olmadığı zaman. Bu yüzden Gar de Bina her zaman bütündür, her zaman Hohma’sı var. Ama Aba, İma ve Yesod eğer aşağıdakiler (alttakiler) talep etmiyorsa orada bir eksiklik var. İhsan etmek istiyorlar ama ihsan edecek kimse yok. Bu yüzden Yesod sanki boşta bir parçaymış gibi. O yüzden Gadlut ve Katnut günleri vardır. Kırılma günlerinde de Man yükseltmek vardır yani talep, dua denilen şey. Oda Şavuot’da gelir. Ve talep geldiği zaman Aravut için, kişiyi yüceltecek güç için, Mısırdan çıkması için, kişi kendi başına çalışmak istediği zaman önce bir arzuya sahip olması lazım. Ve sayarken de olan bu (Man yükseltir). Kaplarda bu yüzden tüm derecelerde Pesah’tan Şavuot’a kadar tüm o günlerde, her gün hangi Sefiroya geleceğimizi sayarız. Malkut’un Malkut’u, yedi çapı yedi yani kırk dokuz gün ve ellinci günde Bina’ya gelinir. Gar de Bina’dan o zaman Işık alınabilir. Tora’nın Işığı dedikleri yani Yaratan’ın Islah eden Işığı.