Kabbalah.info - Kabbalah Education and Research Institute

Неограничен пристап до компјутерот на Создателот

Неограничен пристап до компјутерот на Создателот

Ние не ги контролираме и не можеме да управуваме со системите кои функционираат во нашето тело. Но ние сакаме нашите мисли и желби да бидат слични на Создателот. Тогаш сѐ ќе биде во ред. Ние секогаш работиме само со
Отсечи го крајот на своето срце

Отсечи го крајот на своето срце

Трите најтешки, најегоистички желби човекот мора да ги отфрли и да не си дозволува да ги користи, како што е речено: „Отсечете го крајот на
Живо сеќавање (решимо) во човекот

Живо сеќавање (решимо) во човекот

Задача на човекот е постојано да се прилепува до Вишото управување, до работата на Создателот, над себеси. Создателот со својот однос го
Да се ослободиме од илузијата

Да се ослободиме од илузијата

Да речеме сега јас постојам во тело и преку него го чувствувам својот живот. Ако покрај тоа, преку работа над себе, јас се доведувам до
Од „Тајните на Вечната Книга“

Од „Тајните на Вечната Книга“

Мракот е олицетворение на сѐ негативно што ние го доживуваме во животот: отсуство на убеденост, страв, скржавост, гордост, презир. Тогаш со
Толку различни патишта од Вавилон

Толку различни патишта од Вавилон

Целата заедничка душа се разделила на два дела: Галгалта – Ејнаим (Г“Е) и АХАП. Желбите што припаѓаат на Г"Е ги добиле искрите на давање за
Спојка меѓу двете бесконечности

Спојка меѓу двете бесконечности

Постои Светлина на Бесконечноста и садот на светот на Бесконечноста, кој е целото човештво. Меѓу нив поминува цевка со вентил – тоа сме
Не смееме да дозволиме кабалата повторно да се прикрие

Не смееме да дозволиме кабалата повторно да се прикрие

Во текот на целата наша историја ние напредувавме благодарение на својот егоистички развој. Тој започнал пред 14 милијарди години од Биг
Дали можеме да научиме да ја гледаме иднината

Дали можеме да научиме да ја гледаме иднината

Ако постои прашање, незадоволена желба, потреба за гледање на иднината, тогаш изгледа сме способни да најдеме одговор на него. Во
Да се промениш себеси, а не светот

Да се промениш себеси, а не светот

Обично првата реакција на човекот, на случувањата во светот, е желбата сè да промени, да се преправи светот, да се прекројат границите, да
 
Дневна лекција
Единството на народот е почеток на единството на човештвото

Единството на народот е почеток на единството на човештвото

Науката кабала зборува за комплексниот, за единствениот Систем и за неговата закономерност. Тој Систем е Природата, Божественоста. Во него
More:
Mихаел Лајтман - Личен Блог
Сличен на Светлината

Сличен на Светлината

01.09.2014. Светлината е особина на давање која се реализира во нас само во една форма – во форма на заемна поврзаност. А што имам јас да давам?
More:
Видео клипови
Што е Кабала ?

Што е Кабала ?

Што е есенцијата - сржта на кабалата ? Мудроста е, ниту повеќе и ниту помалку од редослед на корените, што виси долу по патот на причината и
More:
Кабалистичка музика
Рабаш

Рабаш

Рабаш Оригинални снимки од кабалистот Барух Шалом Ха Леви Ашлаг - Рабаш, кој ги пее мелодиите на својот татко - Баал ХаСулам
More:
Учебен центар
Достигнување на Вишите Светови

Достигнување на Вишите Светови

Достигнување на Вишите Светови од Д-р Михаел Лајтман Ова е практичен и пригоден начин да се поврзете со смислата на животот, да сфатите што ние
More:
Кабала низ светот
Интервју на Др.М.Лајтман за Њу Џерси “Курир Пост“

Интервју на Др.М.Лајтман за Њу Џерси “Курир Пост“

Прашања и одговори на Др.М.Лајтман поврзани со Кабалата и религијата,како кабалата го менува животот...и многу други.
More:
Живот, Љубов и Семејство
Потрага на жената по духовност

Потрага на жената по духовност

Како жената може да каже дали таа копнее за психолошко,или за духовно исполнување? Жената која бара духовно исполнување чувствува дека нејзиното
More: